Wie ben ik?

Mijn naam is Mariëtte Mooij, Vertrouwenspersoon bij Mooij Vertrouwenswerk. Ik vind dat iedereen optimaal zijn werk zou moeten kunnen doen. Op een gezonde, veilige manier en met respect voor elkaar. Zo bevorder je het werkplezier wat nodig is om goed te kunnen functioneren en jezelf te kunnen blijven ontwikkelen.

Mijn kernwaarden: Enthousiast, gedreven, luisteren, verantwoordelijk, empathisch, eerlijk

Wat kan ik voor u betekenen?

1 op de 6 werknemers in Nederland wordt gepest, gediscrimineerd of (seksueel) geïntimideerd. Ongewenst gedrag heeft grote impact op de mensen die het overkomt. Soms is het ongewenste gedrag duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiel gedrag dat kwetsend of bedreigend is. Een vertrouwenspersoon biedt ondersteuning aan werknemers die last hebben van ongewenst gedrag.

Alle werkgevers met meer dan 50 werknemers zijn volgens de Arbowet en Wet “Huis voor Klokkenluiders” verplicht om hun werknemers te beschermen tegen o.a. psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en integriteit. Zij moeten hiervoor een beleid opstellen met een meldregeling en ook het beleid daadwerkelijk uitvoeren.

Ook zie ik dat sinds #MeToo steeds meer bedrijven zich bewust zijn van het belang voor het aanstellen van een vertrouwenspersoon

Waarom een vertrouwensperoon?

De belangrijkste taak van de vertrouwenspersoon is opvang en begeleiding van medewerkers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties.

De vertrouwenspersoon heeft een signalerende en adviserende rol naar het management. Daarnaast heeft de vertrouwenspersoon een informerende rol naar de medewerkers. De vertrouwenspersoon biedt ondersteuning bij voorlichting omtrent beleid ten aanzien van ongewenste omgangsvormen en integriteit. 

De onderstaande video laat precies zien wat ik voor u kan betekenen.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

  • Bij een melding maak ik een afspraak met je. Dit kan zijn telefonisch of ergens op locatie als je dat prettiger vindt. Alles wat besproken wordt, is vanzelfsprekend vertrouwelijk.
  • Ik luister als vertrouwenspersoon naar je verhaal en zorg voor de opvang en begeleiding als je last hebt van ongewenste omgangsvormen. Ik denk als vertrouwenspersoon met je mee over dilemma’s als integriteitsvraagstukken, vermoedens van fraude en ongewenst gedrag
  • Als je je verhaal hebt gedaan en je bent er aan toe, dan geef ik je als vertrouwenspersoon advies en begeleidt je bij eventueel verder te ondernemen stappen. Ik kan als vertrouwenspersoon je begeleiden bij het indienen van een klacht bij de klachtencommissie.
  • Daarnaast zal ik als vertrouwenspersoon het management adviseren over ongewenste omgangsvormen op basis van ontvangen signalen en knelpunten. De vertrouwenspersoon houdt geen dossiers bij maar rapporteert één keer per jaar het aantal en soort meldingen die zijn ontvangen (uiteraard zonder vermelding van namen).
  • Ik ben er als vertrouwenspersoon voor jou en zorg voor anonimiteit. Ik onderneem als vertrouwenspersoon geen stappen zonder toestemming van jou als melder. Bij zeer uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld bij gevaar voor anderen, zal de vertrouwenspersoon zelf stappen moeten ondernemen en de vertrouwelijkheid moeten verbreken.

Hoe ben ik vertrouwenspersoon geworden?

Om vertrouwenspersoon te worden heb ik de opleiding Vertrouwenspersoon Ongewenste omgangsvormen (VPO) en Vertrouwenspersoon Integriteit (VPI) in 2012 succesvol afgerond. Sinds die tijd ben ik werkzaam als gecertificeerd Vertrouwenspersoon en ben ik geregistreerd bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Ik voldoe aan de eisen van de certificering door deel te nemen aan intervisie, lezen van vakliteratuur, congressen bij te wonen en opleidingen te volgen.